KIŞIN CİLDE VEREBİLECEĞİ ZARARLARI ÖNLEMEK İÇİN İPUÇLARI

KIŞIN CİLDE VEREBİLECEĞİ ZARARLARI ÖNLEMEK İÇİN İPUÇLARI

Cildiye Uzmanı, Prof.Dr. Hilmi Cevdet Altınyazar yazdı

Kış mevsiminin kendine özgü güzellikleri var ancak kışın cildimiz üzerinde bazı olumsuz etkileri olmakta; deri sorunları olanlar için soğuk bir kabus haline gelebilmektedir. Kışın derimiz mevcut nemimi ve ısısını daha kolay kaybeder. Soğuk hava ve rüzgâr sağlıklı insanların derilerini bile etkilerken, kuru derili kişilerde, egzama ve sedef hastalarında deri kuruluğunu çok daha fazla artırmaktadır. Derinin üzerini örten ve nem dengesi yanında mikrobiyel saldırılar içinde bariyer etkisi olan “sebum” isimli deri salgısı, kuru derililerde ve egzama benzeri hastalığı olanlarda sağlıklı derisi olanlara göre yetersizdir. Kışın bu salgı azalır tamamen etkisiz hale gelir. Deride kızarıklık çatlamalar, kaşıntı ve bazen ağrı ile beraber egzama ve sedef lezyonlarında alevlenme daha kolay olur. Kış mevsiminin yan etkilerini azaltmak bazı basit önlemler ile mümkün olabilmektedir. Bunların ön önemlileri şunlardır:

  1. Kışın deriyi korumak için alınabilecek en gerekli önem, yağ bazlı nemlendiricilerin düzenli kullanılmasıdır. Bu nemlendiriciler kısıtlı üretilmiş olan sebum salgısını deri üzerine hapsederek sorunların artmasına engel olurlar. Bu sayede derinin ısı kaybı engellenirken, nem yapısı ve biyolojik bariyer özelliği korunmuş, deri çatlakları önlenmiş olur. Nemlendiriciler banyolardan sonra mutlaka ve gün içlerinde birkaç kez sürülmelidirler.
  2. Dikkat edilmesi gerek diğer husus, ortamın ısıtılması ve nemlendirilmesidir. Isı normal seviyelerde olmalı yüksek olmamalıdır. Yüksek ısı, kuru derililerde kaşıntıyı tetikleyecektir. Çalışma ve yaşama ortamlarının ısıtılması yanında nemlendirilmesi de önemlidir. Özellikle çocukluk çağı egzaması olan küçüklerin odalarında buna azami dikkat edilmelidir. Tavsiye edilen nem oranı %30-%50 arasıdır.
  3. Uygun kıyafetler seçilmelidir. Kışın vazgeçilmezi olan yünlü kıyafetlerden uzak durulmalıdır veya en azından deri ile direkt teması pamuklu veya ipek iç çamaşırlarının kullanımı ile engellenmelidir. Yün, egzaması olan kişiler için şiddetli bir alerjendir. Ayrıca deriyi tahriş etme ihtimali bulunan tüm kıyafetlerden de uzak durulmalıdır. Elleri soğuktan korumak içinde pamuk astarlı eldivenler tercih edilmelidir.
  4. Banyo sayıları azaltılmalıdır. Günlük yerine günaşırı banyolar yapılmalı, banyo süresi kısa tutulmalı ve ılık su kullanılmalıdır. Sıcak su irritandır, soğuk su is deride hipotermiye neden olur. Ayrıca derideki su buharlaşırken derinin nemini de azaltacağı için banyo veya duş sonrası mutlaka nemlendiriciler kullanılmalıdır.
  5. Vücut ve el temizliğinde tahriş edici temizlik maddeleri kullanılmamalıdır. Nemlendirici özelliği olan temizleyiciler veya hipoallerjen özellikli temizlik maddeleri kullanılmalıdır.

Kışın, tüm önlemler alınmış bile olsak şikayetlerimizde alevlenme olabilmektedir. Bu durumda yapılması gereken şey dermatoloğumuzdan medikal yardım almaktır.

Sağlıklı günler.

Cildiye Uzmanı, Prof.Dr. Hilmi Cevdet Altınyazar

Bu Habere Yorum Yap


İletişim

  • Adres: Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi No:54 Çankaya / Ankara

Hastanemize,
Otobüs ve Dolmuş Güzergâhı
Kızılay Güvenpark, Minibüs duraklarından Kızılay-Çukurambar minübüsü ile hastane önünde inerek,
Metro İle Ulaşım Güzergâhı
Kızılay -  Söğütözü Metrosundan, 134 Nolu EGO otobüsü ile 13024 (hastane önünde) nolu durakta inerek,
Aşti Otobüs Terminali Ulaşım Güzergâhı
AŞTİ Terminalden Gölbaşı Minibüsüne ile Konya yolu 100. Yıl Taurus AVM önünde inerek,   
Hızlı Tren Garından Ulaşım Güzergâhı
Ankara Gardan, Kızlay aktarmalı Metro ile Söğütözü durağından 134 nolu EGO otobüsü ile
Havaalanından Ulaşım Güzergâhı
Esenboğa Havalimanından BelkoAir otobüsleri ile Kızılay üzerinden ulaşabilirsiniz.
 
 

 

Hizmet Saatlerimiz

  • Pazartesi-Cuma:
    08:30 - 17:30 
  • Cumartesi:
    08:30 - 13:00
  • Acil Servis:
    7/24
  • Yatan Hasta Servisi:
    7/24

logo_beyaz

Özel Hastane Ankara Özel 100.Yıl Hastanesi