Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Fatma Demirel, bilgilendiriyor
Fazla kilolardan kurtulma ve sağlıklı bir yaşama ulaşma konusunda size başarılar diliyorum. Öncelikle bunu başarmada işinize yarayacak bazı bilgileri sizinle paylaşmak isterim
-
Günümüz şehirli yaşamında kilo almak çok kolay vermek çok zordur. Fazla kilolardan kurtulmak çokça gayret ve sabır gerektirir.
-
Çocuklarda hiç bir zaman erişkinlerdeki gibi sıkı diyet programları uygulanamaz. Yapılsa bile fayda sağlamaz.
-
Çocuklarda ve gençlerde esas olan sağlıklı beslenme bilincinin gelişmesidir. Bu konuda öncelikle ebeveynlerin bilgi düzeylerini arttırmaları ve çocuklarına örnek olmaları çok değerlidir.
-
Düzenli beslenme alışkanlığı için, üç öğün aile sofrasında yeme içmeyi öneriyoruz. Kahvaltı mutlaka yapılmalı, kahvaltıda peynir ve yumurta mutlaka olmalıdır
-
Öğlen ve akşam yemeklerinde mutlaka çiğ ya da pişmiş sebze (salata, zeytinyağlı yada etli sebze yemekleri) olmalı. Et miktarı kendi yumruğu kadar olsa yeterlidir.
-
Kuru baklagil yemeği de et yerine geçer
-
Ara öğünlerde tatlı yada paketli abur cubur yiyecekler yerine üç öğün meyve tavsiye ediyoruz
-
Süt günde iki bardak içerse çok mükemmel olur. Yemekleri ile gazlı içecekler yerine ayran ya da su içmesi çok faydalıdır. Günde iki kase yoğurt ya da eş değeri ayran veya kefir kemikler, dişler ve kaslar için çok faydalıdır.
-
Su içme alışkanlığı geliştirilmelidir. Su yaşam boyu bizi ayakta tutacak mucizevi bir içecektir.
-
Sadece bisküvi, kek, tatlı, çikolata, cips, gazlı içeceklerden uzak durulması ve aile sofrasından beslenilmesi bile muazzam fayda sağlar
-
Yaz aylarında hareket ve spor yaptığı günlerde bir top sütlü dondurma ile ödüllendirilebilir.
-
Sağlıklı beslenme yanında hareket mutlaka arttırılmalıdır. Çocuğun sporu oyundur. Sevdiği her türlü hareketli oyun desteklenmelidir. Yürüme, top oynama, bisiklet binme, yüzme, kay kay binme gibi aktiviteler için her gün fırsat oluşturulmalıdır.
-
Kilolar vücudumuza uzun zamanda oturur. Bunlardan kurtulmak da zaman ister. İlk etapta kilo vermeye kafayı takmadan, öncelikle hatalı beslenme davranışlarından kurtulma, sağlıklı besinlere alışma ve hareketi arttırmaya odaklanmak gerekir. Çocuklar büyüme döneminde oldukları için zaman içinde boy attıkça kilolar da dengelenecektir.