EVLİLİKTE ÇATIŞMA

Çatışma, Daha İyi Bir Evlilik İçin Fırsattır

Sağlıklı ilişkilerde çatışma kaçınılmazdır. Evlilikte çatışma, eşler arasında kavgaya, anlaşmazlıklara ve iletişim sorunlarına neden olabileceği gibi eşlerin yakınlaşmasına ve birbirlerini daha iyi tanımalarına da yol olabilir. Yeter ki eşler, çatışmayı yıkıcı değil yapıcı hale getirmeyi öğrenebilsinler. Bunu başarmanın yolu, çatışmayı yapıcı bir şekilde ele almamıza ve çatışmaya bakış açımıza bağlıdır. Eşler, çatışma kaynaklarını doğru biçimde analiz ederek, çatışmayı evlilik doyumlarını arttırmak ve ilişkinin tekrar istikrar kazanmasını sağlamak için bir kaldıraç gibi kullanabilirler.

Eşler Arasında En Sık Görülen 10 Çatışma Nedeni

Çatışma nedenleri çok çeşitlidir ve bireyler bunları farklı biçimlerde ve şiddette hissedebilirler. Çatışmaların altındaki nedenlerin ortak özelliği davranma kapasitemizdeki sorunlardır ve ötekine “saygı yoksunluğu”na ilişkindir.

1-İletişim kopukluğu ve empati yoksunluğu

2- Eşine karşı bencil ve duyarsız davranışlar

3-Cinsel sorunlar

4-Aldatma ve yalan söyleme

5- Fiziksel şiddet

6-Psikolojik şiddet (Hakaret, küçümseme, aşağılama)

7- Kök aile üyelerinin müdahalesi

8-Ortak kararlar alamamak

9-Eşine bağlı değil bağımlı olmak, bireysel olarak tek başına hiçbir şey yapamamak

10- Otoriter ve baskıcı olmak

Tartışma Sırasında Kendinize Şu Soruları Sorun

Çatışmalar genellikle eşlerin ikisi tarafından veya bir tarafından tartışılan konunun zemininden çıkılması ile ortaya çıkar. Oysa eşler, tartışma esnasında kendilerine şu soruları sorarak tartışma zeminini koruyabilirler.

1-Kavga konumuz neydi?

2-Benim tepkim ve eşimin tepkisi arasında ne gibi benzerlikler ve farklılıklar var?

3-Eşimin benden beklentisi nedir ve benim eşimden beklentim nedir?

5-Beklentilerimi eşime yapıcı bir üslupla ifade edebildim mi?

6-Suçlayıcı olmamak için “sen dili” yerine “ben dili” kullanabildim mi?

7-Aynı konu hakkında şimdiye kadar kaç kez tartışma yaşadık ve çözümleyemediğimiz hangi noktalarda seslerimiz yükseliyor?

8-Tıkandığımızı hissettiğimiz yıkıcı çatışmalarda profesyonel bir destek aldık mı?

Sağlıklı İlişkiyi Zedeleyen 3 Temel Yıkıcı Davranış

1-Başkasının yerine koyma: Eşiniz geçmişte çözümleyemediği ruhsal sorunlarını, çocukluk dönemindeki çatışmalarını size yansıtmasıdır. Geçmişte annesiyle olan çatışmalarını şimdi karısıyla sürdüren bir koca ya da babasıyla olan çatışmalı duygusal ilişkilerini kocasıyla sürdüren bir kadın buna örnek verilebilir.

2-İdeal ben rolü: Eşlerden birinin kendisinin olmak isteyip de olamadığı ne varsa bunu eşinde ya da çocuğunda yaşama isteğidir. Doktor olmak isteyip olamayan bir babanın çocuğuna doktor olması için baskı yapması gibi.

3- Günah keçisi rolü: Kendisinde var olan ama inkâr ettiği bütün kötü özelliklerini eşinin üzerine atarak onun suçlamasıdır. Aldatan bir eşin, eşinin sadakatinden şüphelenmesi gibi.

Mutlu Evlilik İçin Neler Yapabiliriz?

1. Eşinize zaman ayırın, eşinizin istek, arzu ve beklentilerine kulak verin.
  2. Eşinize ona değer verdiğinizi ve yalnız olmadığını hissettirin.
  3. Anlamak için dinleyin, anlatmak için ise doğru kelimeleri seçin.
  4. Evlilikten beklentilerinizi belirleyin ve beklentinizi karşılamayan negatif yönleri değiştirmek için eşinizden destek isteyin.
  5. Eşinize bağlı olun ama bağımlı olmayın,
  6. Kırgınlığınızı anlaması için sizde onu kırmayın, intikam gibi yıkıcı davranışlardan kaçının.
  7. Uzlaşmacı bir tavır ile kavganın şiddetini azaltın.
  8. Kavga esnasında kırıcı sözlere maruz kalıyorsanız ya da öfkenizi kontrol etmekte zorlanıp siz kırıcı tavırlar sergiliyorsanız kısa süreliğine ortamı terk edebilir ve konuşmaya ara verebilirsiniz. Böylece her iki tarafta sakinleşip daha sağlıklı şekilde tartışmayı zemini sağlanabilir.
  9. Pişman olacağınız söz ve davranışlarda bulunmamak için tartışırken karşınızda hayat arkadaşınız olan eşiniz olduğunu unutmayın ve saygınız kaybetmeyin.
  10. Bütün bunlara rağmen tartışmaların sıklığı arttıysa, duygusal olarak da eşinizle aranızda soğukluk oluştuğunu hissettiyseniz çaresiz hissetmeyin.  Bir uzmandan yardım alarak birçok sorunu aşabilirsiniz.

Eşler kendi aralarındaki anlaşmazlıkların, tartışma, çatışma ve kavgaların ilişkilerine zarar verdiklerini hissettiklerinde; evlilik veya aile danışmanından ya da bu alanda uzmanlaşmış bir psikologdan profesyonel yardım almalıdır.

Unutmayınız, her çatışma yıkıcı değildir bazen doğru stratejilerle çatışmalar yapıcı hale gelebilir.

Uzman Psikolog Farah Attarhoni