Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Fizik tedavi ve rehabilitasyon (FTR) doğuştan ya da sonradan edinilmiş, kişinin yaşamını ve hayat kalitesini etkileyen durumların iyileştirilmesi ve ortadan kaldırılması için multidisipliner yaklaşım ile hastanın sosyal hayatına etkin bir şekilde geri dönmesi için çalışan bir tıp bilim dalıdır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ile hastalıklar veya yaralanmalar nedeniyle, vücudun çeşitli kısımlarının fonksiyonlarının yitirildiği veya tehdit edildiği durumlarda, hastaların yaşam kalitesini geliştirilmesi amaçlanır.

FTR’nin amacı, iskelet sistemiyle ilgili hastalıkların tanısını koymak ve tedavi programının planlanması ile olur. Fizik tedavi ve rehabilitasyon programının amacı; hastanın ağrısını azaltmak, fonksiyonel sorunlarını (kas gücü kaybı, eklem hareketi kısıtlılığı, yürüyüş bozukluğu, denge bozukluğu gibi) düzeltmek ve performansı iyileştirmek, hastanın yaşam kalitesini artırmak, hastalık ve yaralanma sonrası gelişen engelliliği tedavi etmektir. FTR’nin en önemli amaçlarından bir tanesi de koruyucu hekimliktir.

Sağlık alanındaki çalışmalar: Koruyucu, tedavi edici (medikal ve cerrahi) ve rehabilitatif olarak üçe ayrılır. Sağlığın bozulmasını önlemeye yönelik tüm çalışmalar koruyucudur. FTR uzmanı kas iskelet sisteminde oluşabilecek problemlerin önlenmesine yönelik çalışmalarda bulunur. FTR uzmanı ve fizyoterapist eşliğinde FTR programı alan hasta için daha sonrasında güvenli egzersiz programını planlanır, evde veya spor salonunda egzersiz yapan hastaların güvenliği için hastalara farkındalık kazandırılmaktadır.

Temel olarak hastalarımızın bağımsız hareket potansiyellerinin arttırılması, ağrılarının giderilmesi, maksimum hareket kabiliyetinin kazandırılması için modern rehabilitasyon teknikleri uygulanmaktadır.

Ortopedik Rehabilitasyon: Spor yaralanmalarının rehabilitasyonu, kırık sonrası rehabilitasyon, menüsküs ameliyatı sonrası rehabilitasyonu, protez ameliyatı geçirmiş hastaların rehabilitasyonu, kas, tendon ve sinir yaralanmaları sonrası fizik tedavi ve rehabilitasyon gibi alanlarda hizmet verilmektedir. Menisküs, bağ yaralanmaları, kırık tedavileri, kalça diz ve ayak bileği ameliyatı sonrası,omurga cerrahisi sonrası, tendon hasarı ve kesileri, ampütasyonlar,

Pediatrik Rehabilitasyon: Serebral, palsili, müsküler, distrofiler, down sendromu, spina bifida, hidrosefali, brakiyal pleksusu, hiper ve hipotoni gibi çocuklarımızı etkileyen problemlerde çocuklarımızın sağlığına kavuşması, hareket kabiliyetinin artırılması ve bir birey olarak aramıza katılması için gerekli olan yardımcı cihazlar ve tedavi teknikleri uzman personelimizce gerçekleştirilmektedir.

Kas Hastalıklarının Rehabilitasyonla Tedavisi: Eklem problemlerinin önlenmesi veya eklem kısıtlılığının açılması, bel ve boyun ağrılarının tedavisi, boyun fıtığı, bel ağrıları, omuz ağrıları, impingmement sendromu, ratotor kas yırtıkları, dirsek ağrıları, tenisçi-golfçü dirseği, sırt eğrilikleri (skolyoz); romatoid artrit, osteroartrit gibi romatizmal hastalıkların rehabilitasyonu gibi alanlarda uluslararası fizyoterapi protokolleri ile tedavisi yapılmaktadır.

Nörolojik Rehabilitasyon: Tam veya kısmi felçli beyin hasarına bağlı vücut fonksiyonlarını yitirmiş hastaların ve omurilik yaralanmalı hastaların rehabilitasyonu hizmetleri verilmektedir. Nörolojik rehabilitasyon; inme rehabilitasyonu, Parkinson hastalığı rehabilitasyonu, kas hastalıkları rehabilitasyonu, multıpl skleroz rehabilitasyonu, fasiyal paralizi rehabilitasyonu, brakiyal pleksusu yaralanması rehabilitasyonu, kafa travmalarında rehabilitasyon gibi başlıkları içerir.

 

Osteoporoz ve Dejeneratif Eklem Hastalıklarının Rehabilitasyonu: Omurga eğriliği (Skolyoz) tedavisi, solunum rehabilitasyonu, el yaralanmaları için mikrocerrahi ameliyatları sonrası rehabilitasyonu, nöralterapi, mezoterapi, akapunktur ile ağrı tedavisi, gibi geniş bir yelpazede fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri de sunulmaktadır.

Bu Bölüme Yorum Yap

 
 
   
 

 
Çalışma Saatleri
  • P.tesi - Cuma
    08:30 - 17:30
  • Cumartesi
    08:30 - 13:00
  • Pazar
    Acil Servis

Yorum