Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Nail ERSÖZ bilgilendiriyor
HEMOROİD HASTALIĞINA NEDEN OLAN ALIŞKANLIKLAR VE HEMOROİD TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Birçoğumuzun söylemeye bile çekindiği, tedavisini ertelediği hemoroid; ağrı, yanma, kanama gibi çeşitli belirtiler vererek yaşam kalitemizi olumsuz etkiler. Özellikle mevsim geçişlerinde ortaya çıkardığı olumsuz durumlar artar.
Hemoroid, anüs bölgesindeki damarsal yapıların bozulması sonucu büyümesine denir. Genellikle iki ayrı tanımlaması mevcuttur. Bunlar iç hemoroid ve dış hemoroidtir.
Iç hemoroidler anüsün iç tarafında anal kanal içindeki hemoroidlerdir. Genellikle hastalar gayta yaparken sarkma ve kanama şikâyeti ile başvururlar. Evrelemesinde gayta yaptıktan sonra içeri atılamayan hemoroidler, “evre 4 hemoroid” olarak adlandırılır. Kanama şikâyeti genellikle gayta yaparken olur. İç hemoroidler transfüzyon gerektiren ciddi kan kaybına sebep olabilir.
Dış hemoroidler ise anüs hemen girimindeki damarsal yapıların büyümesi sonucu oluşan yapılardır. Genellikle hastalar ele gelen şişlik ve ağrı şikâyeti ile başvururlar. Zaman zaman kanamalara da yol açabilir. İçinde pıhtılaşma olmuşsa ani ağrılı şişliklerle de başvurabilirler. Bu durumlar tromboze hemoroid olarak adlandırılır.
Hemoroid Oluşumunu Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
Hemoroid oluşumunun altında, kanın geri dönüşünü zorlaştıran bazı alışkanlıklarımız bulunur. Uzun süre oturmak, uzun süre sabit durmak; damarların genişlemesine neden olan acı-baharatlı gıda ve alkol tüketimi, yeterince sıvı almamak, posalı gıdaları az tüketmek anüs bölgesindeki kan göllenmesini arttır. Yaş ilerledikçe de bu bölgedeki kan göllenmesi riski artar. Ayrıca tuvalette 5 dakikadan uzun süre bulunmak da hemoroid oluşumunu arttırmaktadır. Hemoroidin oluşmaması için hareketli yaşam tarzını benimsemeli ve yukarıda sıralanan alışkanlıklarımızı dönüştürmeliyiz. Sedanter yaşam (Hareketsiz Yaşam), birçok hastalıkta olduğu gibi hemoroidlerin oluşmasında da en büyük riski oluşturur. Bu yaşam tarzı değişiklerini yaparak var olan hemoroidin şiddeti de azaltılabilir. Ancak kanama bulguları varsa, vakit kaybedilmeden uzman hekimlere başvurmalıdır.
HASTALAR, HEMOROİD İLE ANAL FİSSÜRLERİ KARIŞTIRABİLİYOR
Anüs bölgesinde ağrı, kanama yapan bir başka hastalık ise anal fissürlerdir. Genellikle hastalar hemoroitlerle anal fissürleri birbirlerine karıştırmaktadır. Hemoroid ağrısı ile anal fissül ağrısı çok benzerdir.
Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Uzman hekimler, Modern görüntüleme teknolojilerinin eşliğinde yapılan fiziki muayene ile hemoroidin tanısın koyarken tercih edilecek tedavi yöntemi belirler.
Tıbbi tedavi: Tüm hemoroid tiplerinde cerrahi veya girişimsel tedavilere ek olarak veya bağımsız tıbbi tedavi şeklinde kullanılabilir. Genellikle venotonik ajanlar tercih edilir. Piyasada bulunan çeşitli ilaçlar bu amaçla kullanılmaktadır.
Hemoroidal hastalıkta tedavi şikâyete göre, hastanın yaşı ve yandaş hastalıklarının olup olmamasına göre değişkenlik göstermektedir.
Iç hemoroidlerde sadece kanama şikâyeti ile gelen hastalarda genellikle band ligasyonu yeterli olabilmektedir.
İç hemoroidlerde, gayta yaparken dışarı sarkma sonrasında içeri girebilen veya giremeyen hemoroidlerde ise cerrahi veya girişimsel yöntemler tercih edilebilmektedir. Bunlar bant ligasyonu, lazer tedavisi, sklerozan madde (damar büzücü) uygulaması, klasik hemoroid ameliyatları, ligasure veya harmonik (damar mühürleme cihazı) ile yapılan hemoroid ameliyatları tanımlanabilir.
Siz sağlıklı olun yeter.