İNMEMİŞ TESTİS (KRİPTORŞİDİZM)

İNMEMİŞ TESTİS (KRİPTORŞİDİZM)

Yunancada, gizli testis anlamına gelen Kriptorşidizm (İnmemiş Testis) erkek çocuklarda en sık görülen doğumsal anomalidir. Kriptorşidizm prematürelerde % 30-35, normal zamanında doğan bebeklerde % 3 oranında görülür. Doğum ağırlığı ne kadar düşükse inmemiş testis sıklığı artmaktadır. Prematüreler zamanla kilo almaya başladıkça testis inmeye başlar.

İnmemiş Testis (Kriptorşidizm) nedir?

Yunancada, gizli testis anlamına gelen Kriptorşidizm (İnmemiş Testis) erkek çocuklarda en sık görülen doğumsal anomalidir. Kriptorşidizm prematürelerde % 30-35, normal zamanında doğan bebeklerde % 3 oranında görülür. Doğum ağırlığı ne kadar düşükse inmemiş testis sıklığı artmaktadır. Prematüreler zamanla kilo almaya başladıkça testis inmeye başlar. 

Normal zamanında doğan bebeklerde ilk birkaç ayda spontan iniş oluşur. Spontan oluşacak inişler genellikle ilk 6 ay içinde gerçekleşir. Bu yüzden en uygun operasyon zamanı 6. ay ve sonrasındaki en uygun dönemdir. İnmemiş testis % 70 olguda sağda,  % 10 iki taraflı ve  % 15-20 palpe edilemeyen testis şeklindedir.

İnmemiş testislerin %62-74 ü inguinal bölgede, %8-24 ü preskrotal, %8-10 u intraabdominal ve %8-12 ektopik yerleşimli olduğu görülmüştür.

İnmemiş testiste, testisin bulunduğu yerler:

Fizik muayene  rahat ve sıcak bir ortamda yapılmalıdır. Testis muayenesi ayakta, yatarken ve otururken yapılabilir.  Bimanuel muayene üst iliak krestten skrotuma doğru hafifçe sıvzlama şeklinde yapılır. Muayenede testis hafif bir traksiyonla skrotuma geliyor ve burada kalıyorsa retraktil testis olarak adlandırılır. 

Görüntüleme yöntemi olarak en sık utrasonografi kullanılmaktadır. Ultrasonografi testis inguinal kanalda veya superfisiyal inguinal yerleşimli ise yararlı olabilir. Palpe edilemeyen testislerde BT ve MR sıklıkla yapılsa da kesin tanı tanısal laparoskopi ile konulur.  

İki taraflı palpe edilebilen testislerde 3 ila 6 ay beklenebilir ve sonrasında orşiopeksi ameliyatı yapılmalıdır. Tek taraflı inmemiş testislerde hormonal tedavi önerilmemelidir. Bu olgularda hemen orşiopeksi ameliyatı yapılmalıdır. Bilateral palpe edilemeyen testislerde hCG stimülasyon testi negatif ise testisler yok olarak kabul edilebilir, test pozitif ise diagnostik laparoskopi ve sonrasında laparoskopi yardımlı orşiopeksi yada standart orşiopeksi yapılabilir. Bazı atrofik testislerde orşiektomi gereklidir. 

İnmemiş testis tedavi edilmezse testis kanseri ve kısırlık gibi durumlarla karşılaşılabileceği unutulmamalıdır.

Testislerde oluşabilecek histopatolojik değişiklikleri önlemek için orşiopeksi ameliyatı 1 yaşından önce yapılmalıdır. 

Retraktil testiste  ise aralıklı gözlem, bazı olgularda hCG ile hormonal tedavi yapılabilir. 

 

 

Bu Habere Yorum Yap


İletişim

  • Adres: Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi No:54 Çankaya / Ankara

Hastanemize,
Otobüs ve Dolmuş Güzergâhı
Kızılay Güvenpark, Minibüs duraklarından Kızılay-Çukurambar minübüsü ile hastane önünde inerek,
Metro İle Ulaşım Güzergâhı
Kızılay -  Söğütözü Metrosundan, 134 Nolu EGO otobüsü ile 13024 (hastane önünde) nolu durakta inerek,
Aşti Otobüs Terminali Ulaşım Güzergâhı
AŞTİ Terminalden Gölbaşı Minibüsüne ile Konya yolu 100. Yıl Taurus AVM önünde inerek,   
Hızlı Tren Garından Ulaşım Güzergâhı
Ankara Gardan, Kızlay aktarmalı Metro ile Söğütözü durağından 134 nolu EGO otobüsü ile
Havaalanından Ulaşım Güzergâhı
Esenboğa Havalimanından BelkoAir otobüsleri ile Kızılay üzerinden ulaşabilirsiniz.
 
 

 

Hizmet Saatlerimiz

  • Pazartesi-Cuma:
    08:30 - 17:30 
  • Cumartesi:
    08:30 - 13:00
  • Acil Servis:
    7/24
  • Yatan Hasta Servisi:
    7/24

logo_beyaz

Özel Hastane Ankara Özel 100.Yıl Hastanesi