Kök Nedeni Bulunursa Tüylenme Artışı Etkin Bir Şekilde Tedavi Edilebilir.
Kadınlarda, olmaması gereken yerlerde tüylenme ile karşımıza çıkan, erkeklik hormonu androjenler artması ile tanımlanan; adet düzensizliğinden sivilceye, stres ve sosyal izolasyona kadar ruh sağlığına çeşitli etkileri bulunan Tüylenme Artışını (Hirsutizm) yakından tanıyalım.
Yetişkin Endokrinolojisi ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Ayşe Çarlıoğlu diyor ki;
Hirsutizm, kadınlarda normalde kıl bulunmayan üst dudak, alt çene, göğüs, göbek, sırt, kuyruk sokumu, üst kol ve uylukta sert, renkli ve kalın kılların artışına neden olur. Hormon artışı çok ileri düzeyde ise ses kalınlaşması, adet düzensizliği, adet görememe, çocuk sahibi olamama, göğüslerde küçülme ve erkekler gibi kaslanma görülebilir.
Bu tüylenme artışı mekanizması şu şekilde işler: Androjenler, ciltteki kıl folikülleriyle etkileşir ve tüylenme artışı oluşur. Bu hastalığın çok çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Böbrek üstü bezi, yumurtalık kaynaklı olabilmektedir. Hiper androjenomi yani hormon fazlalığı, insülin direnci, 21 hidroksilaz enzim eksikliği, cushing sendromu hipofiz bezinden kaynaklanan hormon fazlalıkları da diğer nedenlerdir. Birden başlayıp hızlı şekilde ilerlemesi tehlikelidir.
Ergenlik döneminde başlayabilir. Doğurganlık yaşlarında görülebilir…Menopoz sonrasında görülebilir.
Uzman hekimler, hastalığın kök nedenini ararken, hastanın yaşına, menopoz döneminde olup olmadığına, aniden oluşup oluşmadığına, belirtilerin doğum sonrası çıkmış olmasına kadar çeşitli faktörleri değerlendirirler.
Hirsutizm, tedavisi uzun sürebilen bir hastalıktır. Hastalığın hafif-orta-ağır düzeyine göre tedavi seçenekleri oluşturulur. Tedavilerden en erken 6 ayda cevap alınmaya başlar. Altta yatan neden devam ettiği sürece kıllanma tamamen ortadan kalkmaz.
Tüylenme artışının tanılanmasında maalesef özellikle genç kadınlarda geç kalınmaktadır. Altta yatan nedenin bulunmadan; kozmetik önlemlerle, lazer uygulamalarıyla geçici çözümler için çaba harcanmaktadır. Hekimlere danışılmamaktadır.
Unutmayınız. Hirsutizm, çözüm odaklı bir yaklaşımla kök nedeni bulunduğunda, tedavisi mümkün olan bir hastalıktır.
Kadınlar sağlıklı olsun yeter.