Kıl dönmesi hastalığı ihmale gelmez
Kıl dönmesi erkeklerde kadınlardan 4 kat daha fazla görülmektedir. Hastaların utanıp çekinmelerinden dolayı hekime başvurmaması nedeniyle de şikayetlerin artmasına ve yaşam kalitesinin düşmesine neden olmaktadır.
Kalçalar arasında cilt ve cilt altı dokuların enfeksiyonu sonucu bu bölgede kıl dönmesi hastalığı ortaya çıkar. Bu bölgede rahatsızlığın oluşmasında farklı risk faktörleri bulunur. En önemlisi kişisel hijyendir. Ayrıca, obezite, söz konusu bölgenin tahriş olması, uzun süre oturarak çalışmak, kalçalar arasındaki oyuğun derinliği ve genetik yatkınlık da yine kıl dönmesini tetikleyici etmenler arasında yer almaktadır.
Kıl dönmesi hastalığı ilk olarak apse ve akıntıyla kendini gösterir. Erken müdahale edilmemesi, ciddi ağrı ve ateşe neden olabilir.
Vakanın akut ya da kronik olmasına kıl dönmesi tedavisinde uygulanacak yöntem değişiklik göstermektedir.
Akut kıl dönmesi kesi ve apseyi boşaltarak tedavi edilir.
Kronik kıl dönmesinde ise hastalığın kesin tedavisi sinüs kanalının cerrahi olarak kesilip çıkartılması şeklinde gerçekleşir.
Tesadüfen tanı konulan kıl dönmesi vakalarında ise cerrahiye gerek duyulmaz. Bu vakalarda, hijyenin sağlanması, bölgenin kıllardan arındırılması ve zaman zaman enfeksiyon açısından gözlem yapılması yeterli olmaktadır.
Uzun süre ihmal edilen kıl dönmesi sorunu nadiren de olsa yassı hücreli kanser gelişmesine yol açabilmektedir.