Memedeki asimetrik görünüm meme kanserinin habercisi olabilir
Memede asimetrik görünüm, çoğu zaman estetik bir problem gibi düşünülse de, kimi zaman meme kanserinin habercisi olabilmektedir. Bu kapsamda hastalığın erken teşhis edilmesinde kişinin meme yapısını tanıması, düzenli olarak ayna karşısında elle muayene yapması ve düzenli doktor kontrollerini ihmal etmemesi önemlidir.
Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserler arasında ilk sırada yer alır. Her 8 kadından birinde ortaya çıkmaktadır. Her yüz kadına karşılık bir erkekte meme kanseri görülmektedir.
Yaş ilerledikçe görülme sıklığı artar ve en sık 50-70 yaş arasında görülür. Ailede meme kanseri bulunması riski arttırmaktadır. Hiç doğum yapmamış olmak, erken yaşta adet görmek, geç yaşlarda menopoza girmek de riski arttıran faktörler arasındadır.
Meme kanserleri vakalarının 3’te 2’si menopoz sonrasında görülmektedir. Bu nedenle menopoza giren her kadının yıllık olarak meme kanseri tarama testlerini yaptırması erken teşhis açısından faydalı olacaktır. Ailesinde meme kanseri olan kişilerde tarama daha erken yaşlarda başlamalıdır. Meme taramasında; doktor muayenesi, dijital mamografi ve meme ultrasonografisi birlikte yapılmalıdır.
Meme kanserinin tedavisinde en etkili yöntem cerrahidir. Kemoterapi ve radyoterapi uygulamaları sıklıkla cerrahi sonrasında tekrar etme riskini azaltmak amacıyla yardımcı yöntemler olarak kullanılmaktadır.
Meme kanseri riskini azaltmak için kesin bir yöntem bulunmasa da, alınacak bazı önlemlerle hastalığın erken teşhis edilmesi sağlanabilir. Bu önlemlerin en başında “kendi kendine meme muayenesi yapmak” gelmektedir. Her kadın kendi kendine meme muayenesi yapmayı öğrenerek, ayda bir kez kendini muayene etmelidir. Bu muayene sayesinde meme kitleleri henüz çok küçükken fark edilebilmektedir.
Kadınlar 40 yaşında ilk mamografilerini çektirmeli, normalse iki yılda bir, iyi huylu patolojik görümler varsa yıllık kontrolleri aksatmamalıdır.