Migren'de Ultrason Eşliğinde Baş ve Boyun Bölgesine Yönelik Botoks Tedavisi
Migren genellikle başın bir yarısında veya tamamında şiddetli, zonklayıcı, hareketle artan, çoğu zaman bulantı, kusma, ışığa veya sese karşı aşırı hassasiyet ile birlikte seyreden, kişinin günlük yaşamını etkileyen ve tedavi edilmediği takdirde 4 ile 72 saat arasında süren ağrılardır.
Migreni tetikleyen faktörler:
Botoks migren tedavisinde nasıl kullanılmaya başlandı?
Alındaki kırışıklıkları yok etmek amacı ile botulinum toksin (botoks) tedavisi yaptıran migrenli hastaların baş ağrılarının azaldığının fark edilmesi, migren tedavisinde botoks kullanımının yolunu açtı. Yapılan araştırmalar, 3 aydan fazla bir süre boyunca, ayda 15 veya daha fazla gün migren karakterinde baş ağrısı olarak tanımlanan kronik migren tedavisinde botoks uygulamasının etkili olduğunu gösterdi. Ağrılı gün sayısı ve ağrının şiddetinde anlamlı azalmaya yol açtığı gözlenmiştir. Botoksun bu etkisinin sinir son uçlarında ağrıya yol açan bazı nörotransmitterlerin (sinyal ileticiler kimyasallar) salınımını engellemesi olduğu düşünülmektedir.
Botoks migren tedavisinde kimlere uygulanır?
-
Kronik migren tanısı olan
-
İlaç tedavileri ile kontrol altına alınamayan
-
İlaçları yan etkileri kullanamayan hastalar
Botoks migren tedavisinde nasıl uygulanır?
Kozmetik amaçla sadece yüz bölgesinde uygulanan botoks, klasik migren tedavisinde; alın, şakaklar, ense ve boyun bölgelerinde kaslara botulinum toksini iğne ile uygulanmaktadır. Çoğu durumda uygulamaların etkisi yaklaşık 3-4 ay süreceğinden tedavinin devamı için tekrarlanması gerekmektedir.
Botoksun migren tedavisindeki klasik uygulamanın yan etkisi var mıdır?
Klasik migren tedavisinde baş ve botoksun çevresindeki kaslara uygulanan botulinum toksin tedavisi kaslarda felce (kuvvetsizliğe) yol açabilir ve böylelikle göz kapağı düşmesi, çift görme, kaşlarda asimetri, boyun kaslarında güçsüzlüğe yol açabilmektedir. Her ne kadar yan etki görülme sıklığı düşük de olsa (%5-10), tekrarlayan enjeksiyonlarda yan etkiler artmakta ve tedaviye cevap azalmaktadır.
Yeni tedavi yaklaşımı: Niçin migrende botoksu ultrason eşliğinde yapmalıyız?
Kafadaki sütürlerde (eklemlerde) sinir son uçları yoğun olarak bulunmaktadır, bu nedenle o bölgeye ultrason eşliğinde uygulamak daha etkilidir. böylelikle, klasik yöntemde ortaya çıkan yan etkileri daha az sıklıkta görülmektedir.
Daha düşük doz botoks ile aynı etki elde edilebilmektedir.
Daha düşük maliyet oluşturmaktadır.