Miyomlar en sık rastlanılan rahim tümörleridir. Menopoza yakın dönemde kadınların neredeyse yarısında miyom görülür. Genelde ileri yaşlarda görülmesine rağmen ergenlik döneminde dahi miyomlara rastlanır.
Miyomların oluşma nedeni tam olarak bilinmemektedir. En çok kabul gören teori, miyomların düz kas hücresi, bağ dokusu hücresi ve kan damarları hücrelerinden köken alan, çok potansiyele sahip primitif hücreler tarafından oluşturulduğudur.
Östrojen hormonu miyomların büyümesinde etkilidir. Genellikle üreme döneminde ortaya çıkar ve büyürler, menopozdan sonra ise küçülürler.
Çok net olmasa da, miyomlarda ailesel etki vardır. Miyom hücrelerinde bazı gen hataları saptanmıştır.
Semptom ve bulgular genellikle bariz bir semptom vermezler. Karında ele gelen kitle hastayı doktora getiren en sık problemdir.
Anormal üterin kanama: Miyomların en önemli bulgusudur. Genellikle şiddetli ve uzamış adet görme şeklindedir. Adet öncesi ara kanama da sıktır.
Ağrı: Genellikle ağrı yoktur. Ancak miyomu besleyen damarda tıkanma, miyomun enfeksiyon kapması, saplı miyomların torsiyonu, şiddetli karın ve kasık ağrılarına neden olabilir. Bazen büyüyen miyoma bağlı daha önceden ağrısız olduğu halde adetler ağrılı olmaya başlayabilir.
Bası Belirtileri: Mesane üzerine bası yaparsa sık idrara çıkma, idrar yapmada zorluk yapabilir, ayrıca idrar kanalı üzerine bası böbreklerde idrar birikmesine neden olabilir. Bazen saplı miyom kopup barsak üzerine yerleşir, oradan beslenerek barsak tıkanıklıklarına neden olabilir. Servikse yerleşen miyomlar vajinal akıntı, kanama, ilişki esnasında ağrı, hatta gebeliği engellemeye neden olabilir. Eğer damarlar üzerine baskı yaparlar ise bacak ve genital bölgede varislere neden olabilir.
İnfertilite (kısırlık): Yerleşimine göre miyomlar gebe kalmayı engelleyebilir. Servikal bölgede servikal kanalı tıkayabilir. Tüplerin uterusa birleştiği korneal miyomlar tüpleri tıkayabilir. Submüköz miyomlar da embriyo için kötü yerleşim yerine neden olarak düşüğe neden olabilir.
Düzenli kadın doğum kontrollerine gitmek bu problemlerin zamanında fark edilip çözümlenmesini sağlayacaktır.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Op. Dr. Mehmet Ali Ulusoy