Kalın bağırsak polipleri müdahale edilmezse Kolon Kanserine neden olabilir
Polip, hücrelerin normalden fazla çoğalarak oluşturduğu yapılardır. Kalın bağırsak polipleri, bağırsak kanalının iç yüzeyinden yükselen anormal büyümeler olarak görülmektedir.
Poliplerin oluşmasında bazı risk faktörleri bulunmaktadır: Obezite, yaşlılık, sigara, ailesinde kolon kanseri hikayesi olanlar, bağırsak hastalığı, kalıtsal bağırsak rahatsızlığı, tip2 diyabet, hareketsiz yaşam ve stres
Bağırsak poliplerinin iki ana türü bulunmaktadır.
Kalın bağırsakta görülen poliplerin büyük bir çoğunluğu adenom veya adenomatöz tipte poliplerdir. Bu tip polipler kolon kanserinin en yaygın nedenleri arasındadır. Kansere dönüşme riski büyüklüğüyle polip sayısıyla ilgilidir.
En sık görülen ikinci kolon polip türü hiperplastik poliptir. Genelde kanser oluşumuna neden olmazlar.
Poliplerin belirtileri nelerdir?
Kalın bağırsak polipleri hiçbir şekilde belirti vermeyebilir. Birçok polip rutin kontroller sırasında tesadüfen bulunmaktadır. Poliplerin genel belirtileri, “Kansızlık, Rektal kanama, yorgunluk, nefes darlığı, dışkı renginde değişiklik ve dışkıda kan, tuvalet alışkanlıklarında görülen değişiklikler, göbek ağrısı” şeklinde sıralanabilir.
Bu belirtilerin görülmesi kişide polip olduğu anlamına da gelmez.
Kalın bağırsak polipleri özellikle yaşlanmayla birlikte görülme oranı artmaktadır.
Polipler kansere yol açar mı?
Kalın bağırsak poliplerinin bazıları müdahale edilmezle kolon kanserine neden olabilir. Polip tipi ve sayısına göre kanser riski değişkenlik gösterebilir. Kanserli olmayan kalın bağırsak polipleri de zamanlan kanserli hale gelebilir. Kontrol edilemeyen şekilde bölünmeye başlayan hücreler daha büyük poliplerin oluşmasına zemin hazırlayabilir.
Kalın bağırsak poliplerinin teşhis yöntemleri nelerdir?
Polip için en etkili tetkik kolonoskopi yöntemidir.
Bilgisayarlı Tomografi (BT) veya Manyetik Rezonans(MR) gibi radyolojik görüntüle yolları ile de tespit yapılabilir.
Kolonun alt kısmı ve rektum ışıklı ve ucunda kamera bulunan bir aletle incelenerek polip varlığı yine kontrol edilebilir.
Dışkıda kan varlığını kontrol edilerek kolonoskopi ile de polip belirlenebilir.
Kalın bağırsak poliplerinin tedavisi hangi yöntemle yapılır?
Bağırsak polipleri belirlendiği zaman çıkartılması gerekmektedir. Polipin çeşit ve sayısına göre yapılan işlem değişebilmektedir. Kolonda tespit edilen polipler kolonoskopi eşliğinde aynı seansta alınabilir ve bu işlemlerin ortalama süresi polip sayısına bağlı olarak yarım saatten 1 saate kadar sürebilir.
Kalın bağırsak polip ameliyatı riskli midir?
Polip için yapılan kolonoskopik işlemlerden sonra hastalarda, işlem yerinden kanama olabilecek en önemli komplikasyondur. Kolonoskopik işlemlerle kanama durdurulabilir. Enfeksiyon ve bağırsak delinmesi de görülebilir.
Bağırsak polip ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gerekenler?
“Karında şiddetli ağrı, Ateş, Kanlı dışkı, Makatta kanama, Baş dönmesi, Halsizlik gibi şikayetlerin görülmesi halinde hekime başvurulması gerekir.
Poliplerin tamamının düzenlik takip edilmesi gerekir.
Polip oluşma ihtimalini azaltmak için beslenme ve yaşam tarzını değiştirmek olumlu sonuçlar verir. “Kırmızı eti azaltmak, sebze ağırlıklı beslenmek, fiziksel aktivitelerde bulunmak, sigara ve alkolden uzak durmak, kilo kontrolü polip riskini azaltır.