SAFRA YOLLARI VE PANKREAS TEDAVİSİNDE ERCP YÖNTEMİ

SAFRA YOLLARI VE PANKREAS TEDAVİSİNDE ERCP YÖNTEMİ

ERCP (Endoskopik retrograd kolanjio pankreatografi) safra yolları ve pankreas kanalının görüntülenerek bu bölgelerin hastalıklarında tanısal ve tedavi edici işlemlere olanak sağlayan bir yöntemdir.

Bazı pankreas ve safra yolu hastalıklarının tedavisinde ERCP yapılması gerekmektedir. ERCP en sık safra yollarında taş bulunması üzerine yapılır. ERCP, endoskopi cihazı ve yöntemleri kullanılarak yapılmaktadır. Günümüz şartlarında uygun analjezi ve sedasyonla hasta konforu yükseltilerek yapılabilen bir işlemdir.

Bu yöntemde özel bir endoskopi cihazı ile ağız yolundan girilerek yemek borusu ve mide geçilir. Oniki parmak bağırsağında safra kanalı ve pankreas kanalının ortak açıldığı papilla denilen yapı bulunur. Bu milimetrik delikten ince uçlu kateter denilen cihazlarla girilerek safra kanalına ve gerekirse pankreas kanalına kontrast madde verilir. Cihaz ile görüntüleme sağlanır.

“Aynı gün taburcu”

Tanı konulduktan sonra gerekirse hastalığa yönelik tedaviler uygulanabilir. İşlem öncesi hastanın en az 6-8 saat aç olması gerekir. Hastaların ERCP işleminden önce hekime, varsa hastalıkları hakkında ve özellikle kullandıkları kan sulandırıcı ilaçlar ve alerjisi olduğu ilaçlar hakkında bilgi vermesi gerekmektedir.

İşlem öncesinde damar yolu açılır ve hastanın işlem sırasında uyuması ve ağrı duymaması sağlanır. İşlem ortalama 30 ile 60 dakika arasında sürer. Yüzde 80-90 başarı şansı olan işlem sonrasında herhangi bir yan etki olmazsa hasta aynı gün hastaneden taburcu olabilir.

Hangi Durumlarda Yapılır?

ERCP en sık safra yoluna düşen taşların çıkartılması için kullanılır. Haricinde safra yollarının ve pankreas kanalının iyi huylu veya kötü huylu hastalıklarının balon veya stent ile tedavisi, safra kesesi ameliyatları sonrası gelişen safra kaçaklarının tedavisi gibi durumlarda da kullanılabilir.

ERCP ağrılı bir işlem midir? Genel olarak iyi tolere edilen bir işlemdir. Hastalara anestezi uygulandığı için hasta açısından konforlu bir işlemdir. İşlem öncesi koldan açılan damar yolu vasıtasıyla anestezik maddeler uygulanarak işlemin ağrısız ve konforlu geçmesi sağlanır.

ERCP işlemi ne kadar sürer? Genel olarak 30 dk ile 90 dk arasında değişen sürelerde işlem tamamlanır.

ERCP endoskopi ile benzer bir işlem midir? Pankreas, safra yolları, safra kesesi ve karaciğer hastalıklarının tanı ve tedavisinde röntgen görüntülerinin ve endoskopinin birleştirildiği bir işlemdir.

ERCP işlemine nasıl hazırlanabilirim? İşlem öncesi 6-8 saatlik bir açlık genellikle yeterli olmaktadır. Doktorunuz ile iletişime geçerek almanız veya kesmeniz gereken ilaçları konuşmanız gerekmektedir.

ERCP işleminin ne gibi yan etkileri olabilir? İşlemden sonra en sık görülen şikâyet gaz sıkıntısıdır. Karın ağrısı, bulantı, ateş ve makattan kanama gibi yan etkiler de görülebilir. Bazı hastalarda işlem sonrası pankreatit olarak adlandırılan pankreas bezi iltihabı görülebilir. Bu gibi yan etkiler hastane ortamında müdahale ile tedavi edilebilir.

ERCP işleminden sonra neler beklemeliyim? İşlem sonrası 4-6 saat hastane gözlemi yapılması gerekmektedir. Bazı hastalarda işlemin yapıldığı gece hastanede kalmak gerekebilir. İşlem sonrası bulantı ve kusma görülebilir. İşlemden sonra bir miktar boğaz ağrısı hissedilebilir.

Formun Altı

 

 

Bu Habere Yorum Yap


İletişim

  • Adres: Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi No:54 Çankaya / Ankara

Hastanemize,
Otobüs ve Dolmuş Güzergâhı
Kızılay Güvenpark, Minibüs duraklarından Kızılay-Çukurambar minübüsü ile hastane önünde inerek,
Metro İle Ulaşım Güzergâhı
Kızılay -  Söğütözü Metrosundan, 134 Nolu EGO otobüsü ile 13024 (hastane önünde) nolu durakta inerek,
Aşti Otobüs Terminali Ulaşım Güzergâhı
AŞTİ Terminalden Gölbaşı Minibüsüne ile Konya yolu 100. Yıl Taurus AVM önünde inerek,   
Hızlı Tren Garından Ulaşım Güzergâhı
Ankara Gardan, Kızlay aktarmalı Metro ile Söğütözü durağından 134 nolu EGO otobüsü ile
Havaalanından Ulaşım Güzergâhı
Esenboğa Havalimanından BelkoAir otobüsleri ile Kızılay üzerinden ulaşabilirsiniz.
 
 

 

Hizmet Saatlerimiz

  • Pazartesi-Cuma:
    08:30 - 17:30 
  • Cumartesi:
    08:30 - 13:00
  • Acil Servis:
    7/24
  • Yatan Hasta Servisi:
    7/24

logo_beyaz

Özel Hastane Ankara Özel 100.Yıl Hastanesi