Sınav Hafızası

Sınav Hafızası

Doç.Dr. Burak Uz yazdı

Bu yazıya "Sınav Hafızası" adını verdim çünkü sınavlara hazırlık sürecinde ve sınav sırasında sağlığınızın yerinde olması özellikle de hafızanızın açık olması, başarınızı doğrudan etkiler. 

Önümüzdeki günlerde ortaokul ve lise çağındaki evlatlarımızın önemli sınavları olacak. Bu sınav sonuçlarına göre gelecek yaşamları şekillenecek ve mesleki kariyerleri belirlenecek. Peki bu sınavlardan önce hafızalarını kuvvetlendirmek ve sınav başarılarını arttırmak için nelere dikkat etmek gerekiyor? İsterseniz bir göz atalım;

 

Sınav Öncesinde Nelere Dikkat Etmelisiniz?

  1. Kaygı düzeyinizi sınava doğru azaltmaya çalışın. Bunu başarmakta ailenizden ve çevrenizdeki arkadaşlarınızdan yardım alın. Gerekirse profesyonel kişilerden yardım almaktan çekinmeyin. Unutmayın, gereksiz kaygı ve heyecan nedeniyle yapabileceğiniz sorularda hata yapabilirsiniz.
  1. Yemek saatleriniz düzenli olsun ve mümkünse öğün atlamayın. Basit şekerler, aşırı yağlı ve baharatlı gıdalardan kaçının. Sağlıklı bir beslenme için protein ve sebze ağırlıklı gıdaları tercih edin. Kahvaltıda hoşunuza gidebilecek farklı kombinasyonlar yapabilirsiniz. Yumurta, peynirli tost, yulaf ve süt karışımı, meyve, ceviz-badem gibi kuruyemişler, tam tahıl ekmek tercih edebilirsiniz.   

 

Kahvaltı yapmıyorsanız ya da sabahları bulantı şikâyetiniz oluyorsa kademeli olarak bu alışkanlığı edinmeye çalışın. Örneğin ilk hafta badem, ceviz gibi kuruyemişler tüketebilirsiniz. İkinci hafta kuruyemiş yanına bazı meyveler ekleyebilir ve sonraki haftalarda tost yiyebilirsiniz.

 

  1. Uyku saatleriniz düzenli olsun ve akşamları aşırı kahve ya da koyu çay içmeyin. Aşırı kahve tüketimi kalpte çarpıntıya yol açabilir ve uykuya dalmanızı güçleştirebilir. Çok fazla çay tüketimi de benzer şekilde uykusuzluğa yol açabilir ve diüretik (idrar söktürücü) etkisi nedeniyle vücuttan su kaybının artmasına sebep olabilir.

 

  1. Sınav öncesi birkaç hafta içinde yeni bilgiler edinmek yerine bildiğiniz konuları tekrar edin. Sınava yaklaştıkça stres düzeyi artar ve bu durum yeni bilgilerin öğrenilmesini güçleştirir.

 

  1. Omega-3 ve çinko açısından zengin beslenin. Bu amaçla mevsim balıkları tüketin, sağlıklı kuruyemişlere diyetinizde yer verin. Balık sevmiyorsanız balık yağı kullanabilirsiniz. Bunların az tüketilmesi bilişsel ve zihinsel fonksiyonları olumsuz yönde etkileyebilir.

 

Sınav Günü Neler Yapmalısınız?

 

  1. Sınav sabahı mutlaka kahvaltı yapın. Kahvaltınızda hafızayı kuvvetlendirdiği bilinen gıdalar olan yumurta, kuruyemişler (özellikle kuru üzüm, ceviz, badem, fındık vb.), çilek, zerdeçal ve bitter çikolataya yer verin. Beynimizin en önemli enerji kaynağı glukozdur. Eğer sınava aç girerseniz ilerleyen saatlerde kan şekeriniz düşebilir (Hipoglisemi) ve bu da beyninizin sağlıklı bir şekilde düşünmesine engel olabilir.

 

  1. Sınav öncesi aşırı yemek yemek de doğru değildir. Tıka basa mideyi doldurmak, beyninize oksijen ve glukoz taşıyan kanın sindirim sistemine yönlenmesine yol açabilir.

 

  1. Aşırı heyecan ve kaygı sınav başarısını olumsuz yönde etkileyebilir. Heyecana bağlı kalpte çarpıntı hissi ve hızlı soluk alıp verme neticesinde göz kararması ve baş dönmesi meydana gelebilir. Bunu önlemek için sınav günü ve özellikle sınavın başlangıcında derin ve yavaş nefes alıp veriniz. Bu solunum egzersizleri sakinleşmenize ve daha keskin düşünmenize yardımcı olabilir.

 

  1. Sınav esnasında ihtiyaç hissettiğinizde su için ve kan şekerinizi dengelemek için doğal şeker (kuru üzüm ve benzeri meyve kuruları) kullanın. Rafine şekerleri tüketmeniz konsantrasyonunuzu olumsuz yönde etkileyebilir.

 

  1. Sınav sırasında silgiyi sürekli elinizde tutmayın. Aksi halde silgi terinizle ıslanabilir ve cevap formunda yırtılmaya yol açabilir.

 

  1. Sınav esnasında belli aralıklarla kısa süreli uzağa bakıp gözlerinizi dinlendirin. Sürekli yakına bakmak ve dikkati yoğunlaştırmak göz kırpmayı azaltıp gözlerinizde kuruluğa ve yanmaya yol açabilir.

 

Sağlık ve başarı dileklerimle.

Bu Habere Yorum Yap


İletişim

  • Adres: Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi No:54 Çankaya / Ankara

Hastanemize,
Otobüs ve Dolmuş Güzergâhı
Kızılay Güvenpark, Minibüs duraklarından Kızılay-Çukurambar minübüsü ile hastane önünde inerek,
Metro İle Ulaşım Güzergâhı
Kızılay -  Söğütözü Metrosundan, 134 Nolu EGO otobüsü ile 13024 (hastane önünde) nolu durakta inerek,
Aşti Otobüs Terminali Ulaşım Güzergâhı
AŞTİ Terminalden Gölbaşı Minibüsüne ile Konya yolu 100. Yıl Taurus AVM önünde inerek,   
Hızlı Tren Garından Ulaşım Güzergâhı
Ankara Gardan, Kızlay aktarmalı Metro ile Söğütözü durağından 134 nolu EGO otobüsü ile
Havaalanından Ulaşım Güzergâhı
Esenboğa Havalimanından BelkoAir otobüsleri ile Kızılay üzerinden ulaşabilirsiniz.
 
 

 

Hizmet Saatlerimiz

  • Pazartesi-Cuma:
    08:30 - 17:30 
  • Cumartesi:
    08:30 - 13:00
  • Acil Servis:
    7/24
  • Yatan Hasta Servisi:
    7/24

logo_beyaz

Özel Hastane Ankara Özel 100.Yıl Hastanesi