Varis veya venöz yetmezliği; ilerleyici karakterde genetik tabanlı bir hastalıktır.
Multifaktöriyel nedenlerle 20 – 30 yaşlarında ilk belirtilerini veren varis hastalığında medikal tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda uygulanan klasik cerrahi tedaviye alternatif tedavi yöntemi olan endovenöz lazer&radyofrekans ablasyonu (EVLA&EVRFA) tedavisi geliştirilmiştir. EVLA&EVRFA operasyonunda, önce büyük safen vene ultrason rehberliğinde ince bir lazer&radyofrekans fiberi yerleştirilir ve damarın çevresine lokal anestezi uygulanır. Daha sonra ablasyon cihazı çalıştırılarak damar boydan boya ısı ile tahrip edilir. İç yüzeyi tahrip olan bu damar, vücut tarafından gittikçe küçültülerek aylar içinde yok edilir.
Endovenöz Lazer&Radyofrekans Ablasyonu:
Doppler Ultrasonografi ile Birlikte Yapılmalı
Endovenöz ablasyon yöntemi öncesinde ve işlem sırasında doppler US kullanılır. US ile toplardamara giriş bölgesi seçilir. Genellikle işlem için giriş bölgesi olarak, diz bölgesi civarında iç taraf kullanılmaktadır. Bu bölgede, toplardamar genellikle daha yüzeysel ve daha düz bir şekilde seyretmektedir.
Endovenöz Lazer&Radyofrekans Ablasyonu:
Nerede ve Nasıl?
İşlem, steril bir ortamda yapılmaktadır. Sedasyon anestezisi ile birlikte lokal anestezi ile yapılabilmektedir. Ufak bir iğne yardımıyla, daha öncede lokal anestezik madde ile uyuşturulmuş bölgeden, ultrasonografi cihazı yardımıyla toplardamar içerisine girilir. İğne deliğinden gönderilen ince bir klavuz tel yardımıyla vasküler kılıf yerleştirilir. Kılıf yerleştirildikten sonra, lazer&radyofrekans ablasyon kateteri, yine ultrasonografi eşliğinde hastalıklı bölgeye ulaştırılır. Kateterin en uç tarafı, bacak derin toplardamar kavşağından (Safeno-femoral bileşkenin) yaklaşık 3 santimetre gerisine getirilir.
Endovenöz Lazer&Radyofrekans Ablasyonu ve Tümesan Anestezi
Güvenli bölgeye kateterin en uç noktası yerleştirildikten sonra sonra, lazer ya da radyofrekans yardımı ile 10-15 saniyelik süreler boyunca maksimum olarak 120 santigrad derecelik ısı toplardamar duvarına iletilir. Her bir uygulama sonrasında kateter, üzerinde işaretli bir sonraki bölüme kadar çekilir. Böylece, varisli toplardamarda boylu boyunca kesintisiz ablasyon tedavisi uygulanmış olur.
Endovenöz Lazer&Radyofrekans Ablasyonu Sonrası Varis Çorabı Giymeli Miyim?
İşlemden hemen sonra, hemen hemen tüm endovenöz ablasyon tedavilerinde temel olarak uygulanması gerekli olan varis çorabı ve elastik bandaj uygulaması yapılır. Varis çorabı, işlem sonrası morarma ve bacakta oluşan hassasiyetin azaltılması açısından çok önemlidir. Orta basınçlı varis çorabı genellikle yeterli olmaktadır. Günlük aktivitelere rahatlıkla devam edilebilir. İşlemden yaklaşık 7 gün sonra, ilk kontrole gelinir. Bu kontrolde, gerekli ise tedavi edilen toplardamar venöz doppler ultrasonografi ile tekrar kontrol edilir. Toplardamarın çapları, akım varlığı kontrol edilir. Eğer, herhangi bir seviyede tromboze olmayan varis pakesi mevcut ise köpük skleroterapisi açısından değerlendirme yapılır.
Endovenöz Lazer&Radyofrekans Ablasyonu Sonrası Gözlenen Komplikasyonlar Nelerdir?
Endovenöz ablasyon işlemine bağlı gelişen komplikasyonların oranı oldukça düşüktür. En sık karşımıza çıkan durumlar; uygulama bölgesinde morarma, hassasiyet veya his kaybı, ısıya bağlı ciltte yanık, yüzeysel tromboflebit’tir. En korkulan komplikasyon olan derin ven trombozu ve/veya akciğer embolisi gelişim oranları ise oldukça düşüktür. Derin ven trombozu gelişim riskini önlemek için uygulanması gereken en etkili yöntem, işlem sonrası erken dönemde düzenli yürümedir.
a