Ense, sırt, kollar ve bacaklarda, derinin altında bir yumru gibi ele gelen yağ bezelerine dikkat edilmesi gerekmektedir.
Ense, sırt, kollar ve bacaklarda, derinin altında bir yumru gibi ele gelen yağ bezelerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Kanserli dokular olmamasına karşın bu kitlelerin elle çıkarılmaya çalışılması, bezenin büyümesine ve iltihaplanmasına ardından çok daha büyük sorunlar çıkmasına neden olmaktadır.
Yumuşak doku urları genellikle cilt altına yerleşmiş lezyonlardır. Büyümeleri çok yavaştır. Yağ bezeleri erkeklerde daha sıklıkla görülür. Vücudun her yerinde görülebilirlerse de daha çok ense, sırt, kollar, bacaklar ve gövde de ortaya çıkarlar. Cilt dışında kas içi, karın içi gibi kişinin kendisinin fark edemeyeceği yerlerde de ortaya çıkabilir.
Yağ bezelerinin nedenleri net değildir. Ancak kilo almanın doğrudan bir etkisi olmadığı düşünülmektedir. Genetik faktörler ön plana çıkmaktadır. Küçük travmalar da yağ bezesine neden olabilir.
Yağ bezeleri genellikle kanser değildir ve çok nadir durumalar dışında kansere dönüşmezler. Yağ bezesinin takibinin çok iyi yapılması gerekmektedir. Kısa zamanda hızlı büyüme varsa, cilt altı değil de daha derin yerleşimli ise, sert ve hareket ettirilemeyen lezyonlarsa bunlar lipom olmayabilir ve vakit kaybedilmeden doktora başvurulması gerekmektedir.
Başka bir lezyon çeşidi olma riskine karşı ultrasonografi, tomografi veya manyetik rezonans (MR) inceleme gerekebilir.
Yağ bezelerinin çoğunun tedavi edilmesine gerek yoktur. Ancak yerleşim yerlerinden dolayı kozmetik soruna neden oluyorsa, ağrı yapıyorsa, boyutlarında hızlı artış varsa veya iltihap kapmışsa çıkarılmaları gerekir.
Ancak yağ bezesi sıkılarak, delmeye çalışılarak tedavi edilemez.