YAPAY EKLEM (TOTAL KALÇA PROTEZİ) AMELİYATI

YAPAY EKLEM (TOTAL KALÇA PROTEZİ) AMELİYATI

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Erden Kılıç ve ekibi, başarılı bir şekilde Yapay Eklem (Total Kalça Protezi) Ameliyatını gerçekleştirdi.

Doç. Dr. Erden Kılıç, Total Kalça Protezi hakkında bilgilendiriyor:

Total kalça protezi, kalça eklemi ileri derecede hasar görmüş ve ileri derecede kireçlenme gelişmiş kalça ekleminin yapay bir eklemle değiştirilmesi için yapılan ameliyattır.

Total kalça protezi ameliyatı ile ağrısız eklem hareketi sağlamak için aşınmış olan eklem yüzlerinin, metal ve polietilenden imal edilen, özel olarak tasarlanmış parçalar ile kaplanarak yapay bir eklem oluşturulması amaçlanır.

Kalça protez kobalt krom veya titanyumdan imal edilen ana parçalar ile bunların eklemleştiği yerde plastik, metal veya seramik ara parçalardan oluşur. Protezlerinin ömrü günümüzde 20-25 yıla kadar uzamıştır.

Hangi hastalarda uygulanır?

İstirahat, ilaçlar, fizik tedavi yöntemleri, baston kullanımı ve eklem içi enjeksiyonlar gibi tedavi yöntemleri uygulanmış olmasına rağmen kalça ağrıları kontrol edilemeyen, yürüme, merdiven çıkma gibi günlük yaşam aktiviteleri ileri derecede kısıtlanmış ve eklem kıkırdağında ileri harabiyet olan hastalarda total kalça protezi uygundur.

Hastanın 60-80 yaşları arasında olması tercih edilir, ancak travma sonrası gelişmiş artrit, romatoid artrit, osteonekroz ve femur boyun kırıklarının tedavisinde daha erken yaşlarda da protez yapılabilir.

Kalça protezinde, yuvarlak eklem yüzü de dâhil olmak üzere kalça kemiğinin bir kısmı genelde alınmakta ve kalça kemiğinin geri kalan kısmına yeni ve daha küçük bir eklem sabitlenmektedir.

Kalça protezinin yararları:

Ağrının tamamen ortadan kalkması

Hareket kabiliyetinin artması

Şekil bozukluğunun düzelmesi

Kalça protezi sayesinde yürüme ve işlev becerisi yeniden kazanıldığından, hastanın zindelik durumu ve yaşam kalitesi gelişir.

Ertesi gün kalça hareketlerine başlanır ve yardımla ayağa kalkılır. Oda ve koridor içinde rahat yürüyebilir hale geldiğinde hasta taburcu olur.

Total kalça protezi yapılan hastaların % 90′ından fazlasında kalça ağrılarında belirgin bir azalma ve yürüme, merdiven inip çıkma gibi günlük yaşam aktivitelerini yapmada belirgin bir iyileşme elde edilir. Kalça ağrısının belirgin olarak düzelmesi ve bağımsız sokağa çıkmak, her hasta için değişmekle birlikte 2-3 ay arasındadır.

Total kalça protezi ameliyatından sonra görülen ciddi komplikasyonlar çok düşük oranda ortaya çıkar.

Hastaların operasyonun ertesi günü yürümelerine, 2. gün tuvalete oturmalarına izin verilir. Dikişler ortalama 15 günde alınır ve sonrasında banyoya izin verilir. Operasyonun ertesi gününden itibaren, hastanın kalça ve diz bükme ve adele güçlendirme egzersizlerine başlanır. Bu egzersizler kalça fonksiyonlarının tamamen kazanılmasına kadar devam eder. Genellikle 6. haftada tüm kalça fonksiyonları geri döner. Kalçada protezin varlığını hastalar 3-6 ay hissedebilirlerse de, yürüme ilk haftadan sonra ağrısızdır.

 

 

 

Bu Habere Yorum Yap


İletişim

  • Adres: Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi No:54 Çankaya / Ankara

Hastanemize; 
Kızılay Güvenpark’tan Kızılay – Çukuranbar minibüsü,
Söğütözü metro durağından 134 numaralı EGO otobüsü ile ulaşabilirsiniz.

 

Hizmet Saatlerimiz

  • Pazartesi-Cuma:
    08:30 - 17:30 
  • Cumartesi:
    08:30 - 13:00
  • Acil Servis:
    7/24
  • Yatan Hasta Servisi:
    7/24

logo_beyaz

Özel Hastane Ankara Özel 100.Yıl Hastanesi